Starka lösenord är viktigt.

Det är inte helt ovanligt att du behöver uppdatera ett par lösenord när du är tillbaka efter semester. Tänk då på att skapa starka lösenord.

Relaterat

Undvik samma lösenord överallt

Din dator har förhoppningsvis också haft semester och kan kräva ett par uppdateringar. Och visst kan det vara svårt att komma ihåg alla lösenord som kändes så självklara innan semestern? Det kan också vara så att en av dem behöver uppdateras. Tänk då på att skapa starka lösenord.

Många av oss är ganska dåliga på att hantera våra lösenord. Visst är det enkelt att ha samma lösen till alla tjänster? Eller använda något personligt som gör det lättare att komma ihåg? Detta är något vi bör sluta med så fort som möjligt. För om någon kommer över dina lösenord, innebär det åtkomst även till ditt digitala liv.

Starka lösenord minskar risken

För att skapa starka lösenord finns det ett par punkter att förhålla sig till. Enligt Anne-Marie Eklund Löwinder, Internetstiftelsen är det viktigaste att du har unika lösenord. Alltså att du inte använder samma till alla dina inloggningar, utan har ett specifikt för varje tjänst. Det sprids listor på nätet med lösenord som är vanliga att använda, exempelvis ”123456” eller ”qwerty”. Använd något som ingen annan har tänkt på.

Försök att skapa långa lösenord, en rekommendation är att det ska innehålla minst tolv tecken. Det är också bra att lägga till specialtecken, då blir det ännu säkrare. Ett tips är att använda fraser för att enklare komma ihåg dina lösenord. Enligt Internetstiftelsen bör en lösenfras innehålla över fyra ord för att bli tillräckligt långt. Orden ska vara slumpvis valda då sammanhängande fraser minskar säkerheten. Du ska inte använda namn på dina barn, husdjur, födelseår eller något annat personligt.

Tvåfaktorsautentisering för säkrare inloggning

På flera tjänster erbjuds det tvåfaktorsautentisering. Det betyder att det behövs ytterligare en kod eller annan faktor, utöver ditt lösenord, för att logga in.

Lösenordshanterare – smart lösning för att minnas unika lösenord

En lösenordshanterare är ett program som både lagrar och hjälper dig att skapa säkra lösenord. Där kan du också få hjälp att logga in på dina olika tjänster.

Så skapar du starka lösenord

Z

Använd inte samma lösenord överallt

Z

Använd ett unikt lösenord

Z

Skapa långa lösenord

Z

Testa lösenfraser med flera ord

Z

Var inte personlig

Tänk på detta

  • Dela inte lösenord med någon annan.
  • Spara inte lösenordet i webbläsaren. Om någon använder din dator kan personen se alla dina lösenord.
  • Byt bara lösenord om du tror att det har blivit röjt. Frekventa byten ökar ofta risken att du väljer lätta och svaga lösenord.
  • Undvik lösenordsgeneratorer, det är oklart om dessa lösenord sparas någonstans.
  • Byt lösenord om du bestulen på en enhet.
  • Lämna aldrig ifrån dig koder, bank-id, kortnummer är personliga och ska inte behövas ges ut.
  • Logga aldrig in på en tjänst via någon annans enhet, enheten kan autospara dina lösenord och vara infekterade med skadlig kod.