Ransomware låser din dator.

Cyberattackerna förväntas öka under 2022 och kommer kosta företag tusentals kronor. Ransomware är ofta en slags mittpunkt för cyberhot.

Relaterat

Vad betyder egentligen ransomware?

Ransomware, som också kallas gisslanprogram, gisslanvirus eller utpressningsprogram, är en typ av skadlig programvara vars syfte är utpressning. Sabotageprogrammet krypterar dina filer så att de inte längre blir tillgängliga. Vissa ransomware visar endast en skärm som hindrar dig från att använda din dator och för att återfå kontrollen av datorn och dina filer kräver förövaren ofta en lösensumma. På den låsta skärmen visas information om hur du betalar för att låsa upp filerna.

Summan för att lösa upp de krypterade filerna kan vara allt från ett par tusen kronor för en dator upp till hundratals gånger större summa om ett större företag angrips. För att stressa dig ännu mer visas ofta en nedräkning och kraven ökas successivt efter ett par dagar. Ofta väljs svårspårad valuta som betalningsmetod, till exempel bitcoin.

Attacken mot Coop

Sommaren 2021 utsattes mjukvaruleverantören Kaseya för en av de största kända ransomware attackerna. Detta påverkade ungefär 1500 utav deras kunder, inklusive matkedjan Coop. För Coop resulterade detta i ett IT-haveri och konsekvenserna blev förödande. Förövarna fick bland annat tillgång till att fjärrstyra kassasystemet, vilket gjorde att Coop fick stänga alla sina butiker under flera dagar. Hundratals personer arbetade med att återställa systemen åt Coop och det tog hela sex dagar innan alla butiker öppnade igen.

p

Så kan du skydda dig mot en ransomware-attack

  • Se till att du har ett effektivt antivirusprogram på alla dina enheter.
  • Ta regelbundna säkerhetskopior av dina viktiga filer och förvara dom offline så de inte kan bli infekterade.
  • Håll programvaror och operativsystem uppdaterade.
  • Var misstänksam mot länkar och bifogade filer i e-postmeddelande.
  • Skaffa en lösenordshanterare.
  • Aktivera MFA på dina användarkonton.
  • Se över alla IoT-enheter i ditt nätverk, som till exempel ljudanläggning, routrar och liknande. Extra viktigt om du arbetar hemifrån då en infekterad enhet kan sprida sig till företagets nätverk.
  • Be någon kunnig se över din och ditt företags nätverksinfrastruktur och säkerhetspolicy.

Är du eller ditt företag utsatt för en IT-attack?

Kontakta oss om du behöver hjälp med din IT-säkerhet eller har frågor kring cyberattacker

Har du en fråga?

Hör av dig till mig så hjälper jag dig!

Jens Schelin
0140 77 07 71
jens.schelin@wisest.se