Hög tid för bedrägeri.

Att skydda din verksamhet mot cyberattacker kräver både kunskap, kompetens och tid. IT-säkerhet är komplext och berör alla i organisationen. En persons misstag kan snabbt få stora effekter i hela verksamheten.

Relaterat

Mänskliga faktorn är största hotet

I takt med att hoten blir allvarligare och mer avancerade utvecklas även skydden för cyberattacker. Företagen idag blir allt duktigare på att hålla sina system uppdaterade samt att använda brandväggar och antivirussystem för att skydda sin verksamhet. Detta gör att den mänskliga faktorn har seglat upp i topp för att bli ett av de mest effektiva sättet att angripa ett företag.

Medarbetarna är företagets största attackyta och mer än hälften av alla IT-säkerhetsincidenter orsakas av den mänskliga faktorn. Okunskap är därför något som bör tas på allvar och arbeta förebyggande mot.

Starka lösenord ger kraftfullt försvar

Dina lösenord är viktiga, både för dig och din organisation. Det finns flera saker att tänka på när du skapar ett lösenord, till exempel att inte vara för personlig och att inte använda samma lösenord på två olika ställen.

På flera tjänster erbjuds det också multifaktorsautentisering, även kallat MFA. Det innebär att utöver lösenord behövs något mer som till exempel en säkerhetsnyckel, betrodd mobiltelefon eller ditt fingeravtryck för att logga in. Att använda MFA gör att ett lösenord på vift inte räcker för att ta över ditt konto då angriparen inte har tillgång till de andra faktorerna.

Bedrägeri på nätet blir allt vanligare

Phishing, eller nätfiske är när bedragaren lyckas lura till sig uppgifter från dig för att använda för att exempelvis utpressa dig, stjäla information eller komma åt ditt bankkonto. Det kan ske på flera olika sätt, till exempel genom e-post, sms eller telefonsamtal. Bedragaren utger sig för att vara någon som du kan tänka dig att lämna ut dina uppgifter till, till exempel någon från en bank eller Skatteverket. De kan bland annat be att du ska maila dina inloggningsuppgifter till din mail eller sociala medier-konton samt annan känslig information.

Misstänker du att ett mejl är ett nätfiskeförsök ska du aldrig klicka på länkar i det, aldrig öppna det så att bilder laddas ned och aldrig öppna bifogade filer. Öppnar du bilagor eller besöker bedragarens webbplats riskerar du att skadlig kod installeras på din dator.

Kommer någon åt ditt eller en väns inloggning till sociala medier kan bedrägeriet också ske därifrån. En angripare kan utge sig för att vara någon i din familj eller en vän och be om hjälp, ofta med pengar eller hjälp med att logga in med bankdosa eller BankID. Tänk på att aldrig lämna ut uppgifter från din bankdosa eller logga in med BankID på uppmaning från någon annan, inte ens om det är någon du tror att du känner.

Tänk på detta

  • Använd starka och unika lösenord
  • Slå på MFA där det går
  • Klicka aldrig på okända länkar
  • Lämna aldrig ut ditt inloggningsuppgifter till någon
  • Utbilda dig och din organisation inom IT-säkerhet

Har du blivit utsatt?

Kontakta oss så hjälper vi dig!