Välj en ergonomisk kontorsstol.

Ergonomi är viktigt och handlar om att din arbetsplats och arbetsmiljö ska vara anpassad för att inte slita på din kropp i onödan.

Relaterat

​Välj en ergonomisk kontorsstol

Redan på 1960-talet började man utforska hur bland annat instrumentpaneler och säten kunde anpassas för piloter och lokförare skulle få en så bra arbetsmiljö som möjligt. På 1990-talet tog ergonominfrågan fart även för kontorspersonal då användning av datorer ökade och arbetsdagarna ofta bestod av statiskt sittande arbete.

Så, ergonomi är viktigt och handlar om att din arbetsplats och arbetsmiljö ska vara anpassad för att inte slita på din kropp i onödan. Det kan gälla allt från ljud, ljus, klimat och arbetsställning till hur kroppen används vid fysiska arbetsuppgifter.

Det är bra att ha koll på hur din arbetsplats ska vara anpassad för att vara snäll mot din kropp. På en kontorsplats är det ofta stol, skrivbord och belysning som spelar stor roll och går att justera enkelt.

Utgå från dig och dina behov
Många av oss tillbringar fortfarande större delen av vår arbetstid sittande. Därför är det viktigt att din kontorsstol är bra för just din kropp. Stillasittandet kan medföra ökad stress i både axlar, armar, ben och framför allt stort tryck på ryggen. En bra kontorsstol kan hjälpa dig att förebygga både ryggproblem och andra belastningsskador.

När du sitter på en kontorsstol ska dina fötter kunna vara platt mot golvet, samtidigt som låren är horisontella och underarmarna i höjd med skrivbordet. Stolsryggen ska vara lite bakåtlutad och du bör sitta på hela sitsen med ryggen mot ryggstödet.
Hur mycket du sitter och arbetar spelar också roll, fler timmar sittande kräver bättre kontorsstol.

Mer än kontorsstolen
En god arbetsmiljö med bra ergonomi kan faktiskt göra din verksamhet effektivare. Och det är inte bara stolen som behöver vara ergonomisk. Helst ska du också ha ett höj- och sänkbart skrivbord då hälsoeffekterna av att stå mycket på kontoret har visat sig vara stora. Dessutom är det viktigt att skrivbordet har tillräckligt med djup då du ska kunna ha stöd för hela underarmen och ha tangentbord och mus så centralt som möjligt framför dig. Bildskärmen ska placeras så att du hamnar i övre delen av skärmen när du tittar rakt fram samt att du inte ska ha skärmen för nära ansiktet.

Viktigt med bra belysning
Med rätt anpassad belysning blir du piggare, effektivare och mår bättre. Flera studier visar att rätt belysning faktiskt underlättar möjligheten att vara produktiv och göra ett bra arbete.

Läs mer om belysning här

 

Har du en fråga?

Hör av dig till mig så hjälper jag dig!

Lars Ljungberg
0140 77 07 78
lars.ljungberg@wisest.se

Tänk på detta när du väljer kontorsstol

Sitthöjd
Sitthöjden på en kontorsstol bör vara enkel att justera och en sitthöjd som sträcker sig runt 40–53 cm från golvet brukar passa de flesta.

Sittdjup
Sitsen bör såklart ha tillräckligt djup och bredd för att du ska sitta skönt, även här är 43–50 cm ett bra mått som används ofta. Du ska kunna sitta med ryggen mot ryggstödet, och samtidigt ha 5–10 cm mellan den främre delen av sitsen och knävecken.

Justerbart ryggstöd och vinkel på sittdyna
Om ryggstödet är skilt från sitsen bör det vara justerbart i höjd och lutning. För att få ordentligt stöd i ländryggen bör ryggstödet stödja den naturliga lutningen i ryggen. Den främre, eller bakre delen av sitsen bör även ha justerbar lutning.

Justerbart armstöd
Det ska vara möjligt för dina armar att vila bekvämt på armstödet

Material
Nät, ull, skinn och syntetfiber – det finns flera material att välja på. Det är viktigt att sitsen och ryggen har tillräckligt med stoppning för att vara bekväm att sitta på under en lång tid.