Inredning- och kontorstrender 2022.

Har pandemin och år av hemarbete påverkat vår syn på arbetsplatsen? Hybridkontoret och coworking är två begrepp att ha koll på under 2022.

Relaterat

Hybridkontor, coworking och Veri Peri är några utav trenderna att ha koll på 2022. De senaste åren har allt fler, som haft möjligheten, tvingats arbeta hemifrån. Även om vi nu kan återgå till våra arbetsplatser kommer hemmakontoret i viss mån vara kvar. Fler och fler ser fördelar med att arbeta hemifrån, vilket gör att hybridkontoret spås bli populärt under 2022.

Hybrid- och hemmakontoret

Det hybrida arbetssättet blir allt vanligare. Det innebär att du kombinerar arbete på kontoret med arbete på distans, vanligtvis hemma. Från Castellums rapport Framtidens arbetsliv framgår det att de flesta vill växla mellan att arbeta från kontoret och på distans, samt att flexibilitet gör arbetsgivaren attraktiv. Undersökningen visar att de flesta under 34 år värderar en arbetsplats som fokuserar på sociala och kreativa ytor. Arbetsuppgifter som kräver samspel och kreativitet utförs bäst på kontoret medan administrativa uppgifter lätt arbetas av hemma i lugn och ro.

Kontorets roll post pandemin

När fler jobbar hemifrån kanske många tänker att kontorets yta kan bli mindre. Men pandemin har ändrat vår syn på hygien och gjort att vi efterfrågar större konferensrum, mer avstånd mellan skrivborden och större sociala ytor.

Kontoret kommer få en liten annorlunda roll, mer en mötesplats och social energikälla än en plats där du bara jobbar. Ett fysiskt kontor kommer vara mycket mer än en plats för produktivitet, det kommer vara en plats där människor integrerar med företagets uppdrag och själ. Kontorets roll som kulturbärare blir viktigare och vi kommer troligtvis se nya koncept inom coworking växa fram.

Coworking är en arbetsplats som delas av flera företag, kreatörer och konsulter. Det kan vara allt från enmansföretag till större företag som delar kontor. Skillnaden mellan de gamla kontorshotellen och de nya coworking kontoren är att det erbjuds ett mervärde utöver bara lokalerna. Som till exempel seminarier, event och nätverkande. Coworking har vuxit de senaste åren och är något som många är intresserade utav vilket tyder på att det kommer bli vanligare och en naturlig del av det flexibla arbetslivet.

”Kontorets roll som kulturbärare blir viktigare”

p

Tips för hemmakontoret

Se till att ha bra utrustning
Höj- och sänkbart skrivbord samt en ergonomisk stol är en bra grund att ha hemma.

Skaffa rätt digitala verktyg
Microsoft Teams och Google drive är bra exempel för samarbete samt Slack och Zoom för kommunikation i realtid.

p

Tips för kontoret

Låt kontoret vara flaggskepp för företaget
Gör plats för personliga och kreativa möten, mellan både kollegor och kunder.

Erbjud flexibilitet
Låt medarbetarna bestämma över sig egen tid och låt kontoret vara en plats där medarbetarna vill vara.

Fortsatt trend att tänka hållbarhet och kvalité

Fokus på hållbarhet och tidlös design fortsätter vara stor inom inredning även 2022. Klimatfrågan är ständigt närvarande och medvetna konsumenter vill göra smarta val. Det gör att det fortsatt är en trend att tänka långsiktigt och kvalité. Hållbar inredning handlar om att skapa ett hem av material som är återvunna eller kan återvinnas. Återvunnen plast är till exempel ett material som flera stora varumärken arbetar med. Skinn och lädersoffor är bra exempel på hållbara möbler. De går att sälja och återanvända flera gånger. Det är populärt att blanda återbruk och vintage, att återanvända gamla möbler och fynda på loppis.

Årets färg

Färgjätten Pantone har i 23 år utsett ”Årets färg” som har kommit att påverka både produktutveckling och inköp inom flera branscher. Årets färg heter Very Peri är lavendelblå med en violettröd underton. Pantone skriver att Veri Peri hjälper oss att omfamna det förändrade landskapets möjligheter med nya visioner när vi skriver om våra liv.

Inredningstrender 2022

Z

Hållbarhet och kvalité
Konsumenter fortsätter göra medvetna val, hållbarheten förblir viktig.

Z

Lila!
Från mjuk lavendellila till djup plommonlila, 2022 är året då lila flyttar in i våra hem, och hjärtan.

Z

Glaskonst
Glas går om keramik och har blivit det nya trendmaterialet 2022.

Z

Ljust och skandinaviskt
Nordiska klassiker och ljusa träslag blir stort under året.

Z

80-tal och pastell
Vill du ha mer färg till ditt ljusa, skandinaviska hem? Helt rätt i år!