Framtidens kompetens.

Relaterat

Lärande i arbete.

Under 10 veckor har vi haft förmånen att ha en riktig stjärna hos oss för att göra sin LIA (lärande i arbete). Vi har fått möjligheten att lära känna Hanna och hon har med glädje delat med sig av sina kunskaper från utbildningen samt kommit med många kloka inspel och nyfikna frågor.

Hanna läser den nystartade utbildningen Digital Marknadsföringsspecialist på TUC. Utbildningen är två år och på distans med vissa träffar i Huskvarna. Utöver ett imponerande driv och hårt arbete har Hanna verkligen bidragit med glädje och positiv energi på kontoret. Hon är en sann glädjespridare och redan en riktigt klippa på marknadsföring.

TUC är en yrkeshögskola med sin bas i Tranås och Wisest har sedan ett par år tillbaka ett samarbete med TUC.

– För att fortsätta växa ser vi ett stort behov, både på lång och kort sikt, att fylla på med rätt kompetens. Det är redan nu en utmaning för oss. Därför tycker vi det är extra viktigt att ha ett nära samarbete med TUC som förser marknaden med rätt kompetens, säger Jan Lundin, operativt ansvarig på Wisest.

Under en LIA-period får studenterna testa på yrkeslivet och pröva sina kunskaper. Det ger dem både erfarenheter och kontakter som kan vara värdefulla inför framtiden. Det blir också en värdefull tid för företagen som då får lära känna studenterna och utvecklas tillsammans med dem.

Varför valde du den utbildningen?
Den kändes mest lik mig som person och vad jag söker i ett yrke. Allt från att skapa, förstå och analysera för att sedan kunna kartlägga behov till att följa upp och utvärdera. Det är en bransch som ständigt utvecklas och förändras, vilket kräver en kombination av kreativitet, strategiskt tänkande och förmågan att anpassa sig till nya trender och teknologier. Jag gillar upplägget LIA (lärande i arbetsplats) då det ger en möjlighet att testa de teoretiska kunskaperna praktiskt. Det ger en bra grund innan man börjar sitt arbete efter utbildningen och jag får med mig erfarenhet/lärdomar redan innan jag är färdig. Möjligheten att använda både data och kreativitet för att forma strategier som inte bara når ut, utan även berör och engagerar gör mig väldigt nyfiken.

Vad vill du arbeta med efter utbildningen?
Marknadsföring är väldigt brett och omfattar allt från digital marknadsföring till varumärkesstrategi, innehållsskapande och kundengagemang – vilket är precis det som är lockande för mig. Jag ser fram emot att med varje ny erfarenhet, projekt och utmaning under mina praktikperioder, successivt hitta den väg inom marknadsföring som känns som min egen. Att kunna fördjupa mig i de olika grenarna av marknadsföring för att identifiera det område som inte bara väcker mitt intresse mest, utan där jag också kan bidra mest effektivt med mina färdigheter och passion.

Varför ville du ha LIA på Wisest?
För mig personligen var det viktigt att hitta en praktikplats som inte bara speglar mina akademiska intressen och yrkesmässiga ambitioner, utan också erbjuder en miljö där jag kan växa, lära och utvecklas. En annan viktig faktor var möjligheten att arbeta i ett team och att få insikter från erfarna yrkespersoner. Jag hade en stark magkänsla för Wisest redan innan jag sökte. Wisest kändes som ett innovativt företag som vågar ge liv till nya idéer. Som ett företag i rörelse helt enkelt, med flera olika arbetsområden där personalen samarbetar och hjälper varandra för att nå mål och ta vara på varandras kompetenser.

Hur har din LIA-period varit?
LIA-praktiken har varit en otroligt givande erfarenhet, mer än vad jag hade kunnat förvänta mig. Det har varit en tid fylld av lärande, både vad gäller yrkesspecifika kunskaper och viktiga arbetslivserfarenheter. Varje dag har erbjudit nya lärdomar och möjligheter att växa, vilket har gjort att jag känner mig mer förberedd för framtiden och vad den har att erbjuda. Jag känner mig tacksam för möjligheten att ha lärt mig så mycket.

Hur ser en dag hos Wisest ut för dig?
Dagen startar alltid med ett härligt “godmorgon” från de fina kollegorna jag sitter bredvid. Därefter kollar jag dagens agenda och går igenom mejlen. Efter en mysig frukost med allihop och det obligatoriska morgonkaffet är det back to work igen. För mig har dagarna varierat och ingen dag har varit den andra lik, vilket jag gillar. Alltid lika spännande att se vad som står på schemat eller om det dyker upp nya projekt eller uppgifter under dagens gång. Så för att sammanfatta så har jag varit här i 10 veckor och inte en enda dag har sett exakt likadan ut, är inte det underbart? Tiden går fort när man har roligt, som man brukar säga.

Vad har du fått göra?
Under min praktikperiod har jag fått omfattande inblick i digital marknadsföring genom att delta i planeringen och genomförandet av en nylansering av e-handel. Jag bidrog till att utveckla en marknads- och contentplan, vilket innebar att skapa och anpassa innehåll för olika SoMe-plattformar. Jag har även fått praktisk erfarenhet av att arbeta med ledande digitala verktyg och plattformar, inklusive WordPress för webbdesign och innehållshantering, Mailchimp för e-postmarknadsföring, Google Ads för onlineannonsering, CookieYes för cookiehantering, och Adobe Stock för att hitta högkvalitativt bildmaterial. Jag har fått sitta med vid kundmöten och varit en av företagets representanter på framtidsmässa här i stan.

Vad har varit roligast?
Jag tycker blandningen av att få sitta med flera olika projekt har varit det roligaste. Att få vara inne i olika verktyg under dagens gång och lära mig något nytt nästan varje dag. Sen har aktiviteter jag gjort med hela gänget här på Wisest varit oerhört roligt. Allt från padel och innebandy, till en härlig AW för att få lära känna alla bättre.

Vad tar du med dig för lärdomar från Wisest?
Jag tar med mig en mängd värdefulla lärdomar. Att kunden kommer först, att prioritera arbetet och att ta hjälp av varandras kompetenser. Att hitta på saker med sina kollegor, både under och varför inte efter jobbet. Det skapar en starkare gemenskap och mycket skratt. På avdelningen Webb & kommunikation är det viktigt att följa upp och gå igenom arbete alla har under veckan. På det sättet har alla kollegor mer koll och får en tillbaka blick på arbete man har gjort och ska göra. Jag har lärt mig vikten av flexibilitet och anpassningsförmåga i en snabbt föränderlig arbetsmiljö, och hur avgörande det är att vara öppen för nya idéer och arbetssätt. Jag tar med mig en nyfikenhet och en vilja att fortsätta växa och utvecklas inom mitt yrkesområde. Erfarenheten har också förstärkt min förståelse för teamarbete och hur viktigt det är att samarbeta mot gemensamma mål. Jag är tacksam för tiden hos Wisest och ser fram emot att applicera dessa insikter i framtida utmaningar och möjligheter.

Hanna Rydin

Fem snabba

Vår – höst
Glass – godis
Morgon – kväll
Kaffe
– te

Springa –
Padel
– fotboll