Sommartips: Skydda din mobila enhet

Alla vet att man behöver installera ett antivirusprogram på sin dator, men hur är det egentligen med den mobila enheten som vi alltid bär med oss? Vi går igenom det här.

Många glömmer att dagens smarta telefoner och surfplattor faktiskt är ”minidatorer” och kan drabbas av attacker precis som en dator. De mobila enheterna har många användningsområden där vi lagrar en stor mängd personlig information så som bilder, meddelanden, kontakter och kortuppgifter i dem. Därför är vår rekommendation att de mobila enheterna bör skyddas på samma sätt som en dator med ett säkerhetsprogram.

Hur smittas de mobila enheterna?

Det finns olika sätt de mobila enheterna kan smittas av skadlig kod.

Appar: Både Apple och Google arbetar extremt hårt med att skadlig kod aldrig ska nå App Store och Google Play. Trots detta kan skadlig kod ta sig igenom i appbutikerna.

Infekterade webbplatser: Fel webbplatser utgör ett hot genom att skadlig programvara kan laddas ned till din mobila enhet utan varken din vetskap eller godkännande. Undvik länkar du inte känner igen i mail eller sms.

Smarta säkerhetstips:

  • Installera ett virusprogram – Sophos Mobile Intercept X
  • Uppdatera ditt operativsystem och dina appar så fort det finns uppdateringar att installera
  • Installera endast officiella appar från Google Play eller App Store
  • Anslut dig enbart till säkra nätverk som har lösenord
  • Surfa med varsamhet och undvik länkar du inte känner igen i mail eller sms

Sophos Intercept X for Mobile

Med appen Sophos Intercept X for Mobile skyddar du din mobila enhet. Appen blockerar säkerhetshot som malware och ransomware men även oönskade applikationer. Den ger dig även notifikationer när något inte är helt i sin ordning. Du hittar den gratis i både Google Play och App Store.